Umělec v současném Rusku Tisk E-mail
Ve středu 6. 2. 2013 se v pražském multimediálním prostoru Tranzitdisplay uskuteční diskuse s názvem Umělec v současném Rusku, kde budou návštěvníkům na otázky k tématům represí svobodných uměleckých projevů v Rusku odpovídat Andrej Jerofejev, Viktor Pivovarov, Avděj Ter-Oganjan a další hosté. Zároveň je otevřena také výstava Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru v pražské MeetFactory.

 


Hlavní Cena kritiky za mladou malbu letos nebyla udělena, dvě druhé ceny získali Tomáš Jetela a Ondřej Basjuk a třetí cenu Kristýna Šormová. Cenu sympatie diváků získala Klára Vystrčilová. Z 9 finalistů soutěže je vybrala odborná porota ve složení: Lubomír Typlt (předseda), Martin Dostál, Marie Haškovcová, Alena Pomajzlová (za pořadatele Vlasta Čiháková Noshiro a Karel Babíček). Výstava finalistů 6. ročníku Ceny kritiky trvá v Galerii kritiků do 24. 2. 2013.
 
V 11. ročníku ceny Osobnost roku (pro autory s nejzajímavějším výstavním projektem u nás i v zahraničí) se za rok 2012 děli dva umělci – již podruhé Krištof Kintera, tentokrát za svou výstavu Výsledky analýzy v Městské knihovně v Praze a videoartista Pavel Mrkus za brněnský projekt Next planet v Domě pánů z Kunštátu.